keskiviikko 5. elokuuta 2020

Ilo ja haikeus

Kuinka voi samaan aikaan laulaa juuri löytyneestä ilosta ja hyvästijätön haikeudesta, kysyi toimittaja Pekka Laine ohjelmassaan Ylellä 26.7.2020. 

Laulu oli Yökohokit keskellä viljaa, ja vaikuttava esitys oli Tauno Palon. Erik Axel Karlfeldtin runoon laulun on säveltänyt Henrik Otto Donner ja Lauri Viljanen suomentanut. Runossa esiintyy elokuun kukkia mm. vilukko ja silmäruoho. Rakkaan kaipaus ja odotus on sen teema.

Maan pojalle väkevälle 
jonka valtimo kuumana lyö
suot kuuman rakkautesi
tummasilmäinen elokuun yö
Karlfeldtin runous on paljossa velkaa Bellmanille. Tuotannossa on samoja aiheita, käsittelytapoja ja kansanlauluista tuttuja muotoja. Hän sai Emma ja Anders Zornin perustaman Bellman-palkinnon 1920 loppuiäkseen. Kirjassa Ruusunpunainen suru professori Huldén luetteli monia (Fredmanin) hengenheimolaisia ruotsalaisessa kirjallisuudessa: Karlfeldtin Fridolin, Esaias Tegnerin Fritjof, Birger Sjöbergin Fridan ihailija, Evert Tauben Fritjof Andersson.

Esimerkki Bellmanilta, jossa kauneuden ilo ja hyvästijätön suru välittyvät, on Fredmanin epistolasta 54. Laulun teema on kuolleen ystävän muistelu. 
1. Ei koskaan Iiris, Olympon neitonen
täältä kukkaa poimi, ei anna iloks sulholleen
Ei linnut laulamaan tuu päivärinteeseen 
Flooran juhlaan koskaan, ei harjun tän hiljaisuuteen
Koskaan kiurun soitto täällä ei soi
Tuskaa turturkyyhkyn lohduttaa voi 
rauhan maa, rauhan maa
Päälle hautojen raitaan pesän rakentaa
   suom. T. Rosberg